Äta med pinnar

Att äta med pinnar har blivit allt vanligare här i Sverige i samband med att sushin blivit populär. Men hur gör man då. Här nedan kommer en enkel beskrivning av hur du gör för att äta med pinnar.

Äta med pinnar

  • När du äter med pinnar håller du alltid den undre pinnen stilla. Pinnen ska ligga i tumvecket och lutas mot ringfingrets topp (se bild 1).
  • Den övre pinnen lägger du i lägger du mellan tummen och pekfingret. Påminner om samma sätt som att hålla en penna (se bild 2).
  • När du äter så rör du den övre pinnen upp och ned med hjälp av pekfingret (se bild 3).

Att få in tekniken med pinnar kan ta lite tid. Ett bra sätt att öva är att försöka lyfta olika små saker med pinnarna.

Etikettregler när du äter med pinnar i Japan

  • Plocka aldrig upp dina pinnar före värden.
  • Plocka upp dina pinnar efter att värden tagit upp sina men innan värden börjar äta.
  • Använd alltid pinnarna tillsammans, inte en och en.
  • Peka aldrig mot någon med pinnarna.
  • Lämna aldrig kvar pinnarna nedstuckna i risskålen. Japanerna gör enbart det när de offrar ris till sina döda.
  • Använd aldrig pinnarna för att dra till dig en skål eller tallrik på bordet.
  • Sug inte på pinnarna.
  • Lägg inte pinnarna i kors.
  • När pinnarna inte används ska de alltid ligga i på sitt pinnstöd.

Se exempel på mat som du kan äta med pinnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.