Italienska pinnar (Grissini) är bröd som passar till olika soppor eller som drinktilltugg.
Recept för italienska pinnar (ca 36 st)
Sats
- Vetemjöl 6,0 dl
- Olivolja 2,0 msk
- Ägg (vita) 1,0 styck
- Strösocker 1,0 tsk
- Jäst (färsk) 25,0 gram
- Vatten 2,5 dl
- Salt 1,0 tsk
Garneringsalternativ
- Örtkryddor (torkade)
- Örtsalt
- Sesamfrö
- Vallmofrö
- Parmesanost
- Mjölk till pensling
Tillagning
- Smula jästen i en bunke.
Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt)
Tillsätt olja, salt, strösocker, äggvita och ev. örtkrydda. Häll spadet i bunken,
rör om tills jästen smält. - Tillsätt merparten av mjölet. Arbeta degen ordentligt, tillsätt mer mjöl tills degen är fast och lätt att handskas med.
Strö över mjöl, låt jäsa under duk 45 min. - Ta ut degen på mjölat bord och knåda ihop. Forma längder, dela i 36 bitar.
Rulla ut varje bit till en lång stång.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Låt jäsa under duk 20 min.
Sätt ugnen på 200 grader. - Pensla pinnarna med mjölk. Strö ev. över örtsalt, sesam- vallmofrö eller parmesan.
Grädda ca 30 min, tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler. Förvaras torrt.
Källa recept: menyse.com