Trettio pinnar muck

Trettio pinnar muck är en svensk film från 1966. Filmen är regisserad av Ragnar Frisk och premiärvisades den 22 december 1966 på biograf Saga i Östersund.

Delar av filmen spelades in på Stora skuggans skjutfält utanför Stockholm.

Handling

En spion landar i fallskärm för att inhämta uppgifter om det svenska försvaret. Han är särskilt intresserad av den nya stridsvagnens kikarsikte, vilket befinner sig under konstruktion. Till hans medarbetare hör den söta och välsjungande Kristina Kalling samt en skrothandlare. Den senare är dock mer intresserad av runda former än försvarets material.

Kristina uppvaktas av regementets mannar, inte minst på Café Clara, där hennes faster styr och ställer. Faster Clara har ekonomiska bekymmer och stärker sig emellanåt med självtillverkat vin. 34:an Jönsson får den goda idén att scensätta en kabaré för att samlaihop de 15.000 kronor Clara behöver.

Sergeant Evald Storm försöker hålla pli på sina mannar men låter lura sig av 112:ans skickliga röstimitationer. Dessa drabbar även kapten Friman i vars tjänsterum Storm opåkallad dyker upp. Det dagliga slitet bryts av malajen Jokkes glada sånger och sjukstugans intagande sköterskor.

Spionen lyckas söva 99:an Nilsson och ta hans plats i plutonen. Trots energiska ansträngningar kommer den falske 99:an dock inte över ritningarna till det nya kikarsiktet. 34:ans vaksamhet och utbyte av portföljer omintetgör hans planer. Kabarén går av stapeln med Kristina som stjärna och spionen, släppt av polisen, visar sig vara utsänd av försvaret för att sätta de värnpliktiga på prov. Men det blir inte han utan 34:an som tar hem Kristina.

Kort fakta

Regi: Ragnar Frisk
Manus: Lennart Ekström
Producent: Inge Ivarson

Åldersgräns: Barntillåten
Längd: 85 minuter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.